bios update
Results 1 to 8 of 8

Thread: bios update

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    4

    bios update

    hiiiiii plaz help me

    while updating my bios ...due to some problem i get this error while starting a my p.c
    BIOS ROM checksum error - System halted
    insert floopy disk
    i have award bios

  2. #2
    Senior Member DeadAddict's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    2,583
    By any chance did you save your original BIOS
    Once you have successfully updated your BIOS and the computer restarts you may see the message 'CMOS Checksum Bad'. This is NOT an error message per say, it simply indicates that you need to enter the CMOS Setup Utility by pressing the DELETE or F1 key and save the CMOS settings.
    this might help you http://www.amptron.com/documents/Recover.pdf

  3. #3
    Trumpet-Eared Gentoo Freak
    Join Date
    Jan 2003
    Posts
    992
    Pull out the battery and let it reset to its default settings.
    Maybe that will let you reconfigure it and maybe soves your problem.
    Come and check out our wargame-site @ http://www.rootcontest.org
    We chat @ irc.smdc-network.org #lobby

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    10

    Re: bios update

    Originally posted here by reliablefake
    hiiiiii plaz help me

    while updating my bios ...due to some problem i get this error while starting a my p.c
    BIOS ROM checksum error - System halted
    insert floopy disk
    i have award bios

    Was it any error or did you cancel the flashing of bios?

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2001
    Posts
    255
    cmos checksum error is usually after you clear the cmos, and its left blank, it wil keep displaying that till you go in to the bios setup then save.

    btw did your flash work?
    http://www.attrition.org/gallery/computing/forum/tn/youarenot.gif.html

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    10
    Originally posted here by preep
    cmos checksum error is usually after you clear the cmos, and its left blank, it wil keep displaying that till you go in to the bios setup then save.

    btw did your flash work?

    But he's problem is BIOS Rom checksum error... That means the hole "bios-program" is messed up.

  7. #7
    your Bios imagen might be corrupted the one that you used to "update" your bios, you just have to do it again and make sure that you have the imagen with out any error whenever you download it.


    Woot!! i just become a Jr member!! finally ))
    \"Knowledge is Power\"

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    May 2002
    Posts
    101
    LOL you usually can't just flash it again if it had an error the 1st time. You have a cool paperweight. You might have a motherboard that supports auto flashing like I have an epox that will go back to original if flash fails. You may want to check on yours. If not then you are assed out and you have to get the flash memory replaced. I may be jumping to conclusions but I am assuming you mean your flashing of BIOS went wrong somewhere and it is fubar. That's why any pc tech will tell you if your BIOS ain't broke don't fix it. It is not like a new program that needs to be updated all the time.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

 Security News

     Patches

       Security Trends

         How-To

           Buying Guides