IEXPLORE.EXE(99% CPU useage)
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: IEXPLORE.EXE(99% CPU useage)

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    142

    IEXPLORE.EXE(99% CPU useage)

    hello people..
    got a little problem over here and I couldnt find its trace. Last night, I was using my computer as for my daily routine. reading posts and stuff. The OS really got stuck.really went slow, like I couldnt open nearly anything. CTRL+ALT+DEL showed me that IEXPLORE.EXE is taking 99% of CPU usage.

    I launched system restore,it solved the problem for a while, but when I tried to access apartition in my hard drivr, it again got stuck. I launched system resotre again and opened my hard disk partitions in Internet Explorer browser(i.e. type c: in the address bar), and it showeds me the contents of C drive.

    System restore feature restores the system cpu usage for a while, and let me do everything I want, but when i try to access my partitions by clciking My Computer icon, it gets stuck.

    It means that I can still install and run any applications, until the computer gets stuck again. I am unable to find any traces behind all these strange happening.

    I am using a Windows XP professional version on an Intel celeron machine.

    Any suggestions and recomendations from you people.
    Thank you
    ommy

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2002
    Posts
    1,210
    you've gotten yourself a virus.. there's a few that it might be.
    do you have an up to date (defintions wise) Antivirus scanner ?

    search the forum for that IEXPLORE.EXE or have a look here in google

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    May 2003
    Posts
    159
    IE using 99 % of CPU can be for a variety of reasons .. and not neccasrily be linked to a virus....

    IEXPLORE is the service used by Internet Explorer is a valid service....

    Could you share more info about your problem.. did you install any new program .. or what was a specific activity after which your PC started behaving awkward..... Was it the last mail that you just opened... or a resource hungry website... or that ur browser was trying to open / acccess other program like acrobat, word etc.....

    Once u share the information it could be simpler to analyze ur problem..

    In the meantime always recommended to update ur virus definitions and run it once.. also scandisk your hardisk to verify any harddisk related problems....


    Regards
    ****** Any man who knows all the answers most likely misunderstood the questions *****

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2002
    Posts
    1,210
    yes indeed it is a valid service.. and yes it might not be a virus..
    but something about this one strikes me as being virus related.
    there are I believe, a few that masquarade as a vaild file.
    svchost.exe is another example.

    do a search of the drive for this file and tell us the locations you find it in.

    (and file sizes would help too)

    edit : here are just two of the possible viruses that it could be.
    http://www.sophos.com/virusinfo/anal...32spybotv.html
    http://www.sophos.com/virusinfo/anal...2lovgatee.html

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3
    ommy,

    iexplore.exe can hog cpu for a variety of reasons.

    as previous posts indicate these include ... amongst others ...

    + virus
    + internet sourced activity
    + other installed ie plugins
    + other installed explorer plugins
    + ms related issues

    also your issue seems to arise when attempting to access your local disk(s) which may suggest that other issues arise including disk fragmentation.

    I'd suggest that you do the following:

    + ensure that you have the most up to date virus definition file for your protection software
    + shutdown network connections
    + run a full system scan and clean if necessary
    + reboot your machine, if necessary re-run your virus scanner after reboot
    + defrag your local drives

    still having problems: come back here with the fullest infomration you can manage - you can find various hints on obtaining system information in the fora on this site - mostly it's just a case of running some simple tools and cutting and pasting the data into your post. You may find it convenient to paste the data into a clibboard or text file as you acquire it and then add to your posting when you've gathered all your bits and pieces.

    Best

    TQ
    Thadeus Quill

  6. #6
    The Doctor Und3ertak3r's Avatar
    Join Date
    Apr 2002
    Posts
    2,744
    Note also you stae that you are using system restore to correct the problem.. BAD MOVE..

    If you have a virus.. the virii will also be restored..

    1/ Use the Msconfig utility and post a list of what is in your startup (Start-Run msconfig OK)
    2/ When you bring up taskmanager.. list ALL the progs tha are running here
    3/ post the above information here OR

    D/L Hijackthis and post the process details it lists.. don't change anything just yet OK

    And if your AV is not upto date, or installed. tsk tsk tsk

    (removed 6 versions of MSBLASTER from one machine yesterday weiredest symptoms I ever heard of..)

    Cheers
    "Consumer technology now exceeds the average persons ability to comprehend how to use it..give up hope of them being able to understand how it works." - Me http://www.cybercrypt.co.nr

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    1,207
    Possibilities in order of approximate likelihood:

    - An applet (Java or ActiveX) on the page that you're on is hogging the CPU (This includes flash)
    - A script (Javascript etc) on the page that you're on is hogging CPU
    - Some HTML error by the coder of the page causes some part of it to continuously reload, possiby invisibly
    - A bug in IE (surely not!) causes it to go into some kind of loop on a particular page (possibly combined with any of the above)
    - Some kind of IE extension (google bar, etc) suffers from one of the above
    - Malicious code

    Note that I've put malicious code at the bottom.

    If, when going to a known page that has no scripts, applets, dodgy HTML etc, from a clean boot, causes this behaviour, it is most likely a dodgy IE extension. Try disabling 3rd party extensions (A menu option somewhere) and restart. If it *still* happens, it might be malicious code.

    Slarty

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2003
    Posts
    142
    well... What I was doing before my system started behaving insane was a little messy.. I downloaded a crack for a program(though I know its wrong t do so, But I have reasons )
    Executed the patch but that was the wrong patch and execution resulted in an error message saying "mismatched version or already patched". I looked at the application carefully and I came to know that it was a worng patch downloaded. Alongwith the patch there was registry file(.reg), I executed it that as well. At first I thought, that those registry keys are malicious, so I opened the .reg file(it was a normal .reg file inserting keys with username and password for the desired application). So I 'regedit' my machine and and remove those keys that was inserted by that .reg file that came along with the patch. And ofcourse for getting the crack, I visited alots of sites that gives you cracks and serial numbers (yes, with alots of popups and porn banners, but I immediately 'spybot s&d' on my PC and removed all spyware, but still there are popups even if I am not going to any of those sites anymore).

    I dont think that its a virus, but I would like to go though a virus scan as well.

    Defragmenttaion is a good idea as well. Cane there be more then one IEXPLORE.EXE processes in task manager, coz I have seen 2 processes of IEXPLORE.EXE in task manager.

    I'll post the screenshot of my startup and task manager (though, I have already gone through this, and I recognise every running process)

    Thanx for helping
    lookin forward..
    Ommy

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    185
    hmmm... my taskmanager shows me 99% for iexplore, too.
    but it's only ~4% !!

    ???
    Industry Kills Music.

  10. #10
    Super Moderator: GMT Zone nihil's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    United Kingdom: Bridlington
    Posts
    17,192
    Hi, ommy

    Yes, if you open another IE session you will get another iexplore.exe. BUT IF YOU HAVE NOT....you most probably have malware on your system that is opening the session.

    Are you running a firewall? It should warn you if something is trying to phone home?

    Update your AV and run it in safe mode , do the same with AdAware and SpyBot.

    You should also get CWShredder, you will have to google for it, as the major sites have been undergoing a DoS attack, and have been down

    You must run this without any browser windows open.

    Good luck
    If you cannot do someone any good: don't do them any harm....
    As long as you did this to one of these, the least of my little ones............you did it unto Me.
    What profiteth a man if he gains the entire World at the expense of his immortal soul?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

 Security News

     Patches

       Security Trends

         How-To

           Buying Guides