linux to W2K domain ??
Results 1 to 7 of 7

Thread: linux to W2K domain ??

  1. #1
    They call me the Hunted foxyloxley's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    3rd Rock from Sun
    Posts
    2,528

    Unhappy linux to W2K domain ??

    First, I'm not sure if this is the right forum, so if wrong, I'm sorry :

    problem :
    as it says in the title, I want to join Linux boxes to a W2K server based domain ??
    I've been looking, but all I've found are sites that require you to join up, and quite frankly, I'm reaching join up overload as it is ........

    the tutorials here, that I've squinted at, i cannot find one that is specific to my needs .....

    So I'm asking for hints / tips / links to the required info............

    specifically : Fedora core 3 / Ubuntu / Mandrake

    I already have a couple of window boxes on the domain [W2K Pro / XP Pro] and I already use the aforementioned boxes to play on and surf ........... but I'd like to access the network, mainly because it's there and because I think it's a good thing to be able to do

    TIA

    Pax
    55 - I'm fiftyfeckinfive and STILL no wiser,
    OLDER yes
    Beware of Geeks bearing GIF's
    come and waste the day :P at The Taz Zone

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    1,130
    Foxy: im not sure if you are trying to join as a workstation, as a member or as a domain controller, so i will start "join as a workstation". (also i dont know your expertise on samba, so please dont get me wrong if i start too basic...)

    you can search google about samba usage like this http://www.google.com/search?hl=en&q...windows+domain

    a good one that ive found is this http://linuxgazette.net/105/price.html

    i hope this first will solve your doubt.
    Meu sítio

    FORMAT C: Yes ...Yes??? ...Nooooo!!! ^C ^C ^C ^C ^C
    If I die before I sleep, I pray the Lord my soul to encrypt.
    If I die before I wake, I pray the Lord my soul to brake.

  3. #3
    They call me the Hunted foxyloxley's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    3rd Rock from Sun
    Posts
    2,528
    Expertise = zero

    I'm wanting to join workstations to a W2K domain

    I had already found some links via Google, but didn't know about Samba [from your google link ]
    55 - I'm fiftyfeckinfive and STILL no wiser,
    OLDER yes
    Beware of Geeks bearing GIF's
    come and waste the day :P at The Taz Zone

  4. #4
    Hoopy Frood
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    662

    Re: linux to W2K domain ??

    Originally posted here by foxyloxley
    but all I've found are sites that require you to join up, and quite frankly, I'm reaching join up overload as it is ........
    http://www.bugmenot.com/ == lifesaver. (Only works on free sites, though, obviously.) There's even a Firefox extension for it: http://roachfiend.com/archives/category/extensions/

    - Xierox
    "Personality is only ripe when a man has made the truth his own."

    -- Søren Kierkegaard

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2002
    Posts
    1,207
    You can certainly join samba to a Windows 2000 (etc) domain for authentication of users connecting to Samba - although they'll usually still need a Unix account (i.e. in passwd) so that they can own files.

    The next stage, which is considerably more problematic, is running winbindd and the appropriate pam module (pam_samba?) to authenticate users (still in passwd) locally and for non-samba services such as remote logins over ssh.

    Then the next stage would be to use the samba nss module, enabling you to have users on your unix system not in passwd at all, rather from the NT domain. This is possible but I've not tried it. This is ideal as it means the passwd files don't need to contain domain users at all. What I'm not totally sure is how unix user IDs are mapped, specifically, they need to be consistent on every machine that is sharing files via nfs.

    Mark

  6. #6
    They call me the Hunted foxyloxley's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    3rd Rock from Sun
    Posts
    2,528
    Just an update :
    I'll be back

    Samba reading is taking longer than expected ............that is I wasn't expecting ANY reading on it, as I don't have it here

    I DO have a box loaded with Clark Connect which I intend to use as a filter on my system .........

    so please bear with me as I plod along
    55 - I'm fiftyfeckinfive and STILL no wiser,
    OLDER yes
    Beware of Geeks bearing GIF's
    come and waste the day :P at The Taz Zone

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2001
    Posts
    4,786
    foxey im having a heck of a time with thte same thing so i can't tell you much but i do recomend using webmin to configure your samba server, i know it's on the mdk 10.2 disks.

    question if i may. im at home vpn'ed in with a 192.168.56.0/24 address. the AD server is on a 10.0.0.0/16. would this be the reason why a can't join the domain? this doesn't preesent a problem for windows machines.
    ----------------------
    [root@localhost samba]# net rpc join member -U <domain\admin>

    Unable to find a suitable server
    ---------------------
    Bukhari:V3B48N826 “The Prophet said, ‘Isn’t the witness of a woman equal to half of that of a man?’ The women said, ‘Yes.’ He said, ‘This is because of the deficiency of a woman’s mind.’”

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •