no power?
Results 1 to 5 of 5

Thread: no power?

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    129

    no power?

    hi, all well have an old compaq presario running xp pro, the system froze in the middle of running utorrent and it doesn't have a restart button on the case, so had to hold the power button in to shutdown, but after that it would not power up, the led area beside the power button turned red and then after hitting the button again it went out no power at all, anyways, I've tryed 3 tested power supplys since and still no power at all, is it possible to get a bad power button?
    if so this may be my first case of this

  2. #2
    Senior Member Ouroboros's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Superior, WI USA
    Posts
    628
    Doesn't sound like a power issue to me, more like a motherboard fault.

    Either it has failed completely, or the BIOS needs to be reset. There should be a jumper on the motherboard that you can pull and reset while powered down. This of course would require knowing the motherboard manufacturer and getting the specs on it to find the particular jumper that would reset the BIOS.

    Otherwise, try (while powered down) pulling the battery from the motherboard. Pull the battery, wait 30 seconds or so, then replace the battery and reboot. Immediately go to your BIOS setup (if you can get that far) and disable Floppy drives. Correct the system timeclock while you're in there, too.

    On a side note, have you recently removed/added any hardware from the MOBO, or been tinkering around with overclocking? That makes a huge difference. I had the same problem when I tried to overclock my box farther than the power supply could handle. I had to do the jumper reset that I described above to get a green light and make it to the BIOS.

    Good luck.

    O
    "entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem"

    "entities should not be multiplied beyond necessity."

    -Occam's Razor


  3. #3
    Super Moderator: GMT Zone nihil's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    United Kingdom: Bridlington
    Posts
    17,190
    Hi David,

    is it possible to get a bad power button?
    Yes it is, I guess I have seen one about 5 times in 15 years

    Remove the plug and try it in a different wall socket. Then try replacing the fuse in the plug? Then just try another power cable. I do agree with O~, but that will confirm the matter?

    I've tryed 3 tested power supplys
    What do you mean by that? you mean the PSU box in the PC or the cables as I suggested above?

    If you have tried a tested and working wall socket with a tested and working cable then it is the PSU or Mobo (as O~ suggested).

    The big problem that I see is that people don't look after the PSU............ they let it fill with crap, they buy cheap ones and so forth.........

    When the PSU craps out it tends to take a lot of stuff with it, and replacing the PSU will not repair the damage.

    I would suggest taking components like the HDD(s), memory sticks, video card, and so forth and testing them in another computer. At least that will tell you what is recoverable?

    Good luck!

    EDIT:

    the system froze in the middle of running utorrent
    Ha! the RIAA and MPAA owe me megabucks........... it works!

    Muhahahahahahahahahahahaha
    Last edited by nihil; November 14th, 2007 at 05:58 PM.
    If you cannot do someone any good: don't do them any harm....
    As long as you did this to one of these, the least of my little ones............you did it unto Me.
    What profiteth a man if he gains the entire World at the expense of his immortal soul?

  4. #4
    AO Curmudgeon rcgreen's Avatar
    Join Date
    Nov 2001
    Posts
    2,716
    Ha! the RIAA and MPAA owe me megabucks........... it works!
    You are evil!

    BTW, I agree, it's the motherboard. That's why it crashed.
    Well, if three different power supplies don't work. If the led
    lights up, the switch is OK. Wiggle and reseat all the components.
    Try a video card if you have a spare. I've even seen hard drives that
    would cause these symptoms, nothing on the screen, no beeps, nothing.
    Any component with a short circuit will cause the whole system to appear dead
    I came in to the world with nothing. I still have most of it.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2002
    Posts
    129
    thank you all i am trashing it and will be dual core thursday

Similar Threads

  1. New Nuke power stations for the UK
    By Aspman in forum Cosmos
    Replies: 10
    Last Post: November 28th, 2005, 09:36 AM
  2. Intel plugs power supply guidelines
    By SDK in forum Hardware
    Replies: 0
    Last Post: February 27th, 2004, 02:59 PM
  3. Opinions on running your computer 24/7 and sideways
    By CyberSpyder in forum AntiOnline's General Chit Chat
    Replies: 6
    Last Post: April 16th, 2003, 04:11 PM
  4. Replies: 11
    Last Post: June 23rd, 2002, 04:24 PM
  5. Bofh
    By ac1dsp3ctrum in forum AntiOnline's General Chit Chat
    Replies: 2
    Last Post: February 17th, 2002, 09:52 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

 Security News

     Patches

       Security Trends

         How-To

           Buying Guides